Je hebt voldoende keuze mogelijkheden als je een VoIP codec moet kiezen. Ik bespreek de meeste voorkomende hier even kort.
Zoek een aantal dingen uit voordat je je uiteindelijke keuze gaat maken. We zijn gewend dat bepaalde VoIP gerelateerd protocollen zoals SIP open en vrij te gebruiken protocollen zijn. VoIP codecs zijn in 2 smaken te krijgen. Een gratis open source licentie-model en een commercieel licentie-model waar je voor het gebruik licentie-rechten dient te betalen.
Alle apparaten of programma\'s die jij met VoIP wilt laten \'spreken\' zullen de gekozen codec moeten ondersteunen. Het is handig dat je telefoons en de centrale dezelfde codec ondersteuning heeft ingebouwd. Als er verschillende codecs zijn zal de centrale dit eerst gelijk moeten trekken door het transcoderen tussen de codecs, het omvormen tussen de verschillende codecs van de apparaten. Je snapt natuurlijk dat dit omzetten veel rekenkracht vergt van je systeem. Een veel gemaakte fout bij onervaren voip installateurs die ervoor zorgen dat voip een slechte naam krijgt. De gebruikers zullen dan aangeven dat ze vaak schokkende telefoongesprekken voeren die steeds onderbroken worden. Je wilt voorkomen dat je gebruikers deze nare ervaring meemaken. Volg deze raad op om problemen te voorkomen : Stel overal dezelfde VoIP codec in.
Nu hoor ik je denken waarom er dan gratis codecs bestaan maar ook waarvoor je moet betalen. Zoals altijd zijn dergelijke dingen vanzelfsprekend, voor de mensen die zich met het onderwerp bezighouden. Een belangrijk onderdeel tijdens je speurtocht naar de mogelijkheden via VoIP zal het benutten van de beschikbare bandbreedte zijn. Simpel gesteld : hoe meer bandbreedte vrij is voor je VoIP moet meer je aan bruikbare capaciteit hebt. Je kunt verwachten dat je meer telefoonverkeer aankan, zowel gesprekken ontvangen als voeren, maar ook meer kunnen doorschakelen. Als je meer bandbreedte wilt hebben zul je een hoger abonnement moeten afsluiten bij je ISP. Door het verkeer te comprimeren kun je meer door de verbinding kwijt dus vergroot je hiermee je capaciteit. Dit is juist de sterke kan van de codecs die een licentie-model hanteren waarvoor je moet betalen. Betere compressie zal ervoor zorgen dat je minder capaciteit nodig hebt op je huidige verbinding zodat je geen investering hoeft te doen in een snellere verbinding. Je hebt kans dat de huidige ISP van je geen snellere aansluiting kan leveren. Met de juiste codec kun je toch nog winst behalen.
De meest voorkomende voip codec die je zult tegenkomen is G.711. In Europa is de A-variant vaak gebruikt terwijl met in de USA en Japan meestal de B-variant gebruikt. Hou er rekening mee dat de G.711 128 kbps per kanaal zal verbruiken. De gesprekken zijn kwalitatief hoog.
Om een vergelijking te kunnen maken, G.729, die een commerciele licentie vereist, gebruikt rond de 36 kbps bandbreedte. Populair is de GSM codec die ook maar weinig bandbreedte nodig heeft maar die hoorbaar minder kwaliteit bied.
Ga goed na welke mogelijkheden je hebt bij de keuze van een goede VoIP codec.
Een goede VoIP codec vinden is cruciaal voor het goed laten functioneren voor jouw VoIP systeem.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten