Er bestaan verschillende soorten VoIP telefooncentrales. Je hebt de vrijheid om Linux als OS te nemen bij de keuze van een IP centrale. De grote spelers in VoIP laten je vrij in de keuze of je Windows kiest of Linux. Terwijl een enkeling zelfs Apple ondersteund. In dit artikel even de focus op Linux.
Veel mensen kennen het Linux voordeel wel. Open Source wint steeds vaker terrein. Diverse Linux distributies zijn gratis of vragen een kleine vergoeding.
Linux heeft VoIP een goede plek in z\'n OS gegeven. Linux houd al sinds het begin van Linux redelijk de VoIP ontwikkelingen bij. De bekendste Linux VoIP centrale zal ongetwijfeld Asterisk zijn.
Geef bijvoorbeeld PBXnSIP ook een kans om hun oplossing te bekijken. Je kunt een proefversie downloaden. PBXnSIP heeft als voordeel dat zij de meest bekende en gangbare besturingsystemen ondersteunen die er momenteel zijn : Windows, Windows Server, Linux en MacOS.
Gratis versies hebben meestal wel een beperking ingebouwd in het gebruik (Bijv. maximaal 3 minuten bellen). Zodra je een keuze moet maken zul je goed moeten kijken tussen de verschillen van een freeware en commerciƫle versie. Misschien is het in jouw situatie toch beter iets meer budget te reserveren zodat je makkelijker kunt doorgroeien in de nabije toekomst. Je moet ervoor zorgen dat je niet in de penibele situatie komt dat je na een tijdje de conclusie moet trekken dat de gratis versie tekortkomingen heeft en toch dan de overgang moet gaan regelen naar een commerciele oplossing.
Controleer de voorwaarden goed. Wat zijn de bijkomende kosten ingeval van helpdesk en updates. Zorg dat je jaarlijkse kosten niet torenhoog zijn, bijvoorbeeld door onderhoudsabonnementen of upgradekosten, terwijl je denkt goedkoop met een gratis pakket te werken.
Deze laatste tip gaat vanzelfspreken ook op voor uitprobeer versies van Windows of Mac.
Als je systeembeheerder geen verstand heeft van Linux zou ik Linux links laten liggen als mogelijkheid. Kies dan een platform wat bij jouw infrastructuur past. Je zal jezelf zo beschermen tegen veel ellende en onnodige kosten.
Er bestaan ook verschillende Linux uitgaves, distributies noemt men dit, waaronder de volgende bekendste worden ingezet bij VoIP oplossingen: RedHat ES4, CentOS 5, Debian 4.0 en FreeBSD 7.0/32 en SuSE 10. Je kiest de distributie waar je de meeste kennis van hebt of kan inhuren om zo ellende te voorkomen.
Wil je meer weten over VoIP en de mogelijkheden van voip linux combinaties, kijk dan op de informatieve sites op Internet, want er is genoeg gratis informatie te vinden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten