vrijdag 17 juli 2009

Wat je nodig hebt om bij analoog omzetten in VoIP

Om VoIP te begrijpen tot relatie van analoog zul je eerst wat termen moeten beheersen voordat je het complete plaatje kunt begrijpen. In de ICT (Informatie en Communicatie Technologien) worden veel, soms te veel, afkortingen gebruikt. Nog te zwijgen over de specifieke termen. Erg handig dat je een bepaald minimum nivo van kennis hebt zodat je wel begrijpt wat je aan het lezen bent. Elk begin is een begin naar meer.

We gaan terug naar de vorige eeuw, het ontstaan van telefonie. In het begin was al het telefoonverkeer analoog (POTS). Je kunt je misschien nog wel de beelden herinneren op TV van de jaren 50 waar de telefonistes echt kabeltjes met elkaar aan het verbinden waren om gesprekken op te zetten. Heel snel hierna werden deze dames vervangen door schakelkasten. De eerste schakelkasten waren eenvoudig van opzet. Daarna is pas door de revolutie van de computerchip, de IC, de analoge schakelkast vervangen door digitale varianten. Hierdoor kon alles kleiner en ook sneller gebeuren. Een voorbeeld dat ook toestellen digitaal gingen werken is ISDN. Ik zal niet te diep gaan technisch gezien.

Nu willen veel mensen hun oude apparatuur niet zomaar weggooien bij de overgang naar het digitale VoIP. Dit kan zijn voor bepaalde gewoontes, gemak of heeft gewoon met beschikbaar budget te maken.

Om een analoog signaal om te zetten naar VoIP heb je een Analog Telephony Adapter nodig. Afgekort is dat een ATA. Eenvoudig kun je stellen dat je middels een ATA een analoog apparaat kunt aansluiten op een IP telefooncentrale. Je kunt een oud analoog faxapparaat aansluiten op je IP telefooncentrale. Mocht je een analoge fax via een ATA willen aansluiten zal deze IAF moeten ondersteunen. IAF is een afkorting die Internet Aware Fax betekend. Kijk meteen of de ATA T.38 ondersteund dit is ook belangrijk voor faxen via VoIP.

ATA\'s heb je in verschillende maten en uitvoeringen. De prijs is vooral gerelateerd aan het aantal poorten en de kwaliteitsnivo van de omvorming.

De routers van veel DSL- en kabelproviders hebben vaak een ATA aanboord. Helaas hebben deze meestal de beperking dat je hier alleen analoge apparaten kunt aansluiten op hun centrale, waardoor je de vrijheid van tariefskeuze niet meer hebt. Heb je nu door waarom veel providers zo graag Triple Play aan je verkopen? Triple Play is internet, bellen en televisie in een abonnement.

Wil je meer te weten komen over het omzetten van een analoog signaal in VoIP? Kijk dan op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten